Predsjednik Čović održao online sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH s federalne razine

Dužnosnici HDZ-a BiH ponovno su pozvali na žurno zakonski utemeljeno djelovanje svih institucija vlasti, bez oduzimanja ili izostavljanja ustavnih nadležnosti.

Ključno je bilo, na čemu su inzistirali dužnosnici HDZ-a BiH, omogućiti rad zakonodavnog tijela. HDZ BiH je izričito protiv pokušaja sprječavanja rada Parlamenta Federacije BiH i da se sve odlučuje u Vladi.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica mora biti usklađen i usmjeren na zaštitu svakog radnog mjesta, radnika i poduzeća uz upućeni set mjera na Vladu Federacije BiH, kao i prilagodba Zakona o ublažavanju posljedica koronavirusa, naglašeno je na sastanku.

Transfer iz federalnog proračuna nižim razinama vlasti, županijama, gradovima i općinama, jamči njihovu stabilnost, i mora biti raspoređen sukladno zakonu i donešenim aktima Proračuna Federacije BiH za 2020. godinu.

Vlada Federacije BiH također, mora žurno donijeti Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Posebnom odlukom moraju ići financijska sredstva prema bolnicama i domovima zdravlja za nabavku opreme i potrebitih zdravstvenih materijala.

Posebno je naglašeno uključivanje županija s ostalim razinama vlasti u pismo MMF-a, izričito se moraju poštovati nadležnosti, zaključeno je.

Izostavljanje i narušavanje uloge županija, koje s ostalim razinama vlasti, aktivno sudjeluju na suzbijanju globalne zdravstvene krize povodom koronavirusa, kao i zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sustava, smatra se nedopustivim, istaknuto je.

(hdzbih.org)

 

 

 

 

Prijava

Tko je online

Imamo 10 gostiju i nema članova online

Statistika

Broj prikaza (hitova) članaka
48614