Ivo Tadić za Oslobođenje: Schmidt je samo rekao istinu - Komšića su birali Bošnjaci, a kome će se ona svidjeti to je sasvim drugo pitanje

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, Ivo Tadić, dao je intervju za Oslobođenje u kome se osvrnuo na trenutno stanje u BiH kao i nedavne izjave novog visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt-a, intervju prenosimo u cijelosti:

Ivo Tadić: Schmidt je samo rekao istinu - Komšića su birali Bošnjaci, a kome će se ona svidjeti to je sasvim drugo pitanje

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, za naš list govori o radu Doma, deblokadi KVP-a i odnosu HDZ-a BiH spram reformi

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma biti izabrana Komisija za vrijednosne papire FBiH. U intervjuu za naš list govorio je i o zastoju u provođenju reformi.

- Što se reforme izbornog zakonodavstva tiče, iskreno se nadam da je svim političkim akterima u BiH jasno da su izmjene Izbornog zakona neophodne i da kroz njihovo donošenje u Parlamentu BiH moraju biti provedene i presude Ustavnog suda BiH. Novi Izborni zakon BiH koji će eliminirati mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike, stabilizirati stanje na političkoj sceni i relaksirati odnose Hrvata i Bošnjaka, pokretač je ostalih reformi.

GOSPODINE TADIĆU, U OVOJ GODINI ODRŽANE SU SVEGA ČETIRI SJEDNICE DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH AKO IZUZMEMO SERIJU NASTAVAKA SJEDNICA, UKLJUČUJUĆI I ONE ZAPOČETE, PA PREKINUTE KONCEM PROŠLE GODINE. DA LI JE DOM NARODA MOGAO BITI EFIKASNIJI?

- Prije svega, morate znati da dinamiku rada Doma naroda Parlamenta FBiH diktira postojanje stabilne većine. Ona je, ako realno gledamo odnos snaga, jedino stabilna u Klubu Hrvata, u kojemu HDZBiH ima dvotrećinsku većinu. U ostalim klubovima niti jedna stranka parlamentarne većine to nema, što je još očiglednije nakon istupanja pojedinih izaslanika iz SDA u Klubu Bošnjaka.

ŽIVOT NE TRPI

HNS je krovno tijelo koje okuplja legitimno izabrane političke predstavnike hrvatskog naroda i donosi po hrvatski narod važne odluke

Bez obzira na dosta nestabilniju parlamentarnu većinu u odnosu na Zastupnički dom, Dom naroda je radio dinamikom koja je jedino moguća, a što je najvažnije, niti jedan životno važan zakon nije ostao na čekanju. Sve smo ih razmotrili ili su na dnevnom redu, tako da život u Federaciji BiH ne trpi zbog nestabilne parlamentarne većine u Domu naroda i promjena odnosa snaga ponajviše unutar Kluba Bošnjaka.

NASTAVAK 12. SJEDNICE JE SUTRA, KADA SE KONAČNO OČEKUJE IZJAŠNJENJE O ODLUCI O RAZRJEŠENJU I IMENOVANJU KOMISIJE ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE FBIH. U NEKOLIKO NAVRATA STE SPOMENULI DA DELEGATI IZ REDA HRVATSKOG NARODA PODRŽAVAJU IZBOR KOMISIJE. OČEKUJETE LI DA SE OVO PITANJE NAPOKON RIJEŠI?

- Naravno, očekujem da se ovo pitanje riješi i opet ponavljam da Odluka o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire ima podršku većine u Klubu Hrvata, ali i da je ta potpora neupitna od samog početka, te da je predsjedatelj Martinović (Tomislav, op. a.) zajedno s izaslanicima u Klubu Hrvata sve vrijeme tragao za rješenjima koja su u konačnici dovela na korak do deblokade rješenja ovog važnog pitanja. Nastavak sjednice na kojem ćemo se izjasniti o Odluci prilika je pokazati tko želi konačno rješenje ovog pitanja i deblokadu investicija u FBiH, a kome su političke igre važnije od ekonomije.

 

VI I VAŠ KOLEGA JASMIN DUVNJAK IZ SDA STE O OVOME NEDAVNO RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICIMA POSLOVNE ZAJEDNICE. JE LI OPCIJA PRIVREMENI SAZIV KOMISIJE, ŠTO JE SPOMINJANO KAO MOGUĆNOST AKO ODLUKA NE PROĐE I KAKO JE TAJ PRIJEDLOG ZAMIŠLJEN?

- Mi na dnevnom redu sjednice čiji je nastavak zakazan sutra imamo prijedlog Odluke o razrješenju i imenovanju Komisije za vrijednosne papire i o tom ćemo se prijedlogu izjašnjavati. Privremena komisija bila je jedan od ranijih prijedloga, koji je povučen na zahtjev izaslanika DF-a i mislim da o njemu više nema potrebe raspravljati. Imamo Odluku s kandidatima, predstavnicima svih konstitutivnih naroda i ostaje nam samo da se o njoj izjasnimo. Podršku Kluba Hrvata, što sam već i rekao će imati. Nadam se podršci većine i u preostalim klubovima naroda.

ZAKON O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA U FBIH, KOJI JE USVOJIO PREDSTAVNIČKI DOM, UVRŠTEN JE U DNEVNI RED SJEDNICE DOMA NARODA KOJA JE ODRŽANA KRAJEM JULA, ALI JE IZJAŠNJENJE ODGOĐENO ZA SEPTEMBAR. ŠTA SU KONKRETNO BILE ZAMJERKE? VI STE TADA KAZALI DA SE RADI O ZNAČAJNIM SREDSTVIMA POTREBNIM ZA PROVOĐENJE ZAKONA?

- Nisu u pitanju zamjerke, već vrijeme potrebno kako bi se detaljno iščitao zakon, pogotovu iz razloga što je u pitanju veoma važan i socijalno osjetljiv zakon. Takve zakone jednostavno ne možemo donositi “preko noći” a da prethodno nemamo odgovore na sva važnija pitanja. Prije svih, hoće li on olakšati i u kojoj mjeri život onima na koje se odnosi, djeci kojima je potrebna svakodnevna briga te roditeljima i njegovateljima koji o njima brinu. Naravno, važno je vidjeti i koja su to sredstva potrebna za njegovu provedbu, jer nemamo mi ništa od zakona kojeg ćemo donijeti, a nemamo sredstva iz kojih ćemo financirati njegovu provedbu. Nakon pažljive analize, mogu kazati da će Klub Hrvata podržati donošenje i ovog zakona.

GENERALNO POSMATRANO, STANJE U BOSNI I HERCEGOVINI JE TAKVO DA SU I DALJE NA ČEKANJU PRIJEKO POTREBNE REFORME POPUT EKONOMSKIH, IZBORNOG ZAKONODAVSTVA, A NEMINOVNO JE I POSPREMANJE U PRAVOSUĐU. DA LI ĆE OVAKO OSTATI DO NAREDNIH IZBORA, JE LI MOGUĆ DOGOVOR DOMAĆIH POLITIČKIH AKTERA ILI OČEKUJETE INTERVENCIJU VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH CHRISTIANA SCHMIDTA?

- Dogovor za mene osobno kao i stranku iz koje dolazim - HDZBiH nema alternativu i nikakvo nametanje rješenja nikad nije dobro. Što se reforme izbornog zakonodavstva tiče, iskreno se nadam i vjerujem da je svim političkim akterima u BiH jasno da su izmjene Izbornog zakona neophodne i da kroz njihovo donošenje u Parlamentu BiH moraju biti provedene i presude Ustavnog suda BiH. Novi Izborni zakon BiH, koji će eliminirati mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike, stabilizirat će stanje na političkoj sceni BiH, posebno Federacije BiH i relaksirati odnose Hrvata i Bošnjaka, biti polazna osnova i pokretač svih ostalih reformskih procesa, uključujući i ekonomske reforme, o čijem ubrzanju ne možemo govoriti bez stabilnog političkog stanja u BiH.

VISOKI PREDSTAVNIK JE, GOVOREĆI NA SIMPOZIJU U NJEMAČKOJ O EUROATLANTSKOJ PERSPEKTIVI BIH, IZMEĐU OSTALOG, REKAO DA JE ŽELJKO KOMŠIĆ “HRVATSKI PREDSTAVNIK U PREDSJEDNIŠTVU BIH, ALI SU GA VIŠE BIRALI BOŠNJACI” GOVOREĆI U TOM SMISLU O IZBORNOM SISTEMU U NAŠOJ ZEMLJI. KAKO BISTE TO PROTUMAČILI?

- Visoki predstavnik Christian Schmidt je samo rekao istinu. Hoće li se ona nekomu svidjeti ili će je pokušati ublažiti je sasvim drugo pitanje.

PRAVA I INTERESI

Istina je da su Komšića birali Bošnjaci i da je Izborni zakon BiH potrebno mijenjati kako bi se takva mogućnost eliminirala, da niti jedan narod drugom ne bira predstavnike.

KAKO KOMENTARIŠETE IZJAVE PREDSTAVNIKA POJEDINIH STRANAKA S HRVATSKIM PREDZNAKOM KOJI TVRDE DA JE HDZBIH OBEZVRIJEDIO RAD HNS-A TE DA JE ZA HRVATSKI NAROD BITNO SAMO ONO ŠTO KAŽE PREDSJEDNIK HDZ-A BIH DRAGAN ČOVIĆ, DOK DOKUMENTI KOJE USVOJI HNS OSTAJU SAMO MRTVO SLOVO NA PAPIRU?

- Hrvatski narodni sabor BiH je krovno tijelo koje okuplja legitimno izabrane političke predstavnike hrvatskog naroda u BiH, donosi po hrvatski narod važne odluke koje se provode i nisu nikakvo mrtvo slovo na papiru. Na taj način pokušavamo kvalitetnije štititi i zaštititi interese i prava naroda koji nam je ukazao povjerenje, a ne pojedinaca, što mu spočitavaju oni kojima HNS očito smeta kao takav.

Izvor: www.oslobodjenje.ba/AMELA LONČARIĆ

 

 

 

 

Prijava

Tko je online

Imamo 43 gosta i nema članova online

Statistika

Broj prikaza (hitova) članaka
75824